Onderwaterhockey?

Wat is onderwaterhockey?

Onderwaterhockey is een teamsport die zich afspeelt op de bodem van het zwembad. Het zwembad is meestal zo’n 25 meter lang, 15 meter breed en twee tot drie meter diep. Zes spelers per team proberen de puck in de doelbak van de tegenstander te krijgen, terwijl ze plat over de bodem van het zwembad zwemmen en de puck vooruit duwen of schieten. Tijdens het spel houd je je adem in en de tegenstander kan niet alleen van voor of van opzij komen, maar ook van boven!

De uitrusting

Naast je zwembroek of badpak heb je zwemvliezen, een bril, snorkel, een kleine stick, een cap, een handschoen en een mondbeschermer nodig. We hebben dus geen duikflessen maar spelen op longinhoud. De snorkel zorgt ervoor dat je het spel kan volgen terwijl je aan de oppervlakte ademhaalt. De stick is kort en je houdt deze met één hand vast. Aan de voorkant zit een schietvlak en aan het einde zit een haakje waarmee je de puck handiger op je backhand kan houden.

Onderwaterhockey in Nederland

In Nederland wordt er bij ongeveer 30 verenigingen onderwaterhockey gespeeld, van Groningen tot Zuid-Limburg. Veel verenigingen zijn actief in de landelijke competitie, waar in totaal zo’n 40 teams aan mee doen. Naast de competitie worden door veel verenigingen toernooien georganiseerd door het hele land.